11 Mayıs 2016 Çarşamba

Site yöneticiliği Anadolu'ya yaygınlaşıyor

Site yöneticiliği Anadolu'ya yaygınlaşıyor.

Binlerce insanın bir arada yaşadığı çok konutlu siteler, 'Site Yönetimi' sektörünü ortaya çıkardı. Site yönetimi yapan yaklaşık 100 şirket olduğu belirtiliyor.

İnşaat sektöründeki gelişmeler, site tarzı yaşam, artan güvenlik ihtiyacı yeni bir sektör doğurdu. Çok bloklu toplu yapıların ortaya çıkması ve mevzuatların da baskısıyla Türkiye'de 'Site Yönetim' sektörü ortaya çıktı. Ticaret sicili kayıtlarına göre 2015 yılında birçok yeni kuruluş gerçekleşti. Buna göre Türkiye'de yaklaşık 100 site yönetimi şirketi var. Sektörden konuştuğumuz yetkililer, özellikle Anadolu'da sürekli şirket kurulduğunu belirtiyor. Sektördeki şirketlerin bir kısmını inşaat firmaları yönetiyor. Avrupa Konutları, Soyak gibi birçok büyük sitede yönetimler inşaat firmalarının üzerinde. Kiptaş, TOKİ gibi sitelerde ise Boğaziçi Yönetim ve Emlak Yönetim gibi büyük yönetim şirketleri var. Sektörde ISS ve Sodexo gibi büyük yabancı şirketler de var.



Son yıllarda kentsel dönüşüm projeleri, TOKİ ve Kiptaş'ın yürüttüğü projeler ile markalı projelerin hızla artması, profesyonel site yöneticiliğini zorunlu kılıyor. Mevzuata göre 8 bölümden fazla bağımsız bölüme sahip, kat mülkiyetine geçmiş toplu yapılarda yani sitelerde yönetici atanması zorunlu. Önceden ağırlıkla askerler olmak üzere emekli memurların yönetimindeki site, apartman yönetimleri profesyonel şirketlere geçiyor. Yani site ve apartmanlarda kişilerin yöneticiliğinden profesyonel şirketlerin yönetimine doğru bir değişim söz konusu ve yaklaşık 100 site yönetimi şirketinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Sektör katlanarak büyüyor

Bu yapıların yüzde 10'unun kendi nam ve hesabına iş yapan profesyonel yönetici, yönetim şirketleri tarafından yönetildiği belirtiliyor. Altın Emlak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Lüks konut siteleri ve ticaret merkezlerinde aylık 100 milyon lira 'yönetim hizmet bedeli' cirosu olduğu hesap ediliyor. Buna personel tedariki ve özel güvenlik, danışma, temizlik, ofis, muhasebe, yardım masası personelleri, ilaçlama ve havuz, peyzaj, catering ve yemek hizmetleri gibi 'tesis yönetimi' gibi hizmetler dahil edildiğinde sektörün aylık cirosunun 2 milyar lirayı aşıyor" dedi. Yine sektörden konuştuğumuz yetkililer site tarzı yaşam tarzına olan ilgi sebebiyle sektörün katlanarak büyüdüğü vurguladı.

'Apartman yöneticiliği'de meslek olarak yaygınlaşıyor

Site yönetimi sektörü doğunca bina yöneticiliği de ayrı bir meslek dalı olarak ortaya çıkmaya başladı. Bina yöneticiliği için Kadir Has, İstanbul Ticaret ve Arel Üniversiteleri'nde sertifika programları var. Bu programlarda temel hukuk kavramları, ilgili mevzuat ve belediye imar planları öğretiliyor. Örneğin Kadir Has Üniversitesi'nde bu eğitimler 2013 Eylül'ünden bu yana veriliyor. Şimdiye kadar 91 kişi eğitimlere katıldı. Altın Emlak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı da Türkiye'nin MEB onaylı "Site ve Apartman Yöneticiliği Sertifika Programı"nı başlattıklarını söyledi.

Sodexo'nun cirosunun yüzde 40'ı entegre hizmetlerden geliyor

Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Türkiye'de 1992'den bu yana hizmet veriyor. Cirolarının yaklaşık yüzde 60'ını catering hizmetleri, yüzde 40'ının ise içerisinde site yönetiminin de dahil olduğu entegre hizmetler oluştuğunu söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi AŞ Genel Müdürü Ahmet Zeytinoğlu, "Önümüzdeki dönemde de büyük ve prestijli sitelerle çalışmak hedeflerimiz arasında yer alacak" dedi.

http://www.yeniakit.com.tr/haber/site-yoneticiligi-anadoluya-yayginlasiyor-145505.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder